Dermatol. praxi. 2008;2(2):88-91
Potravinová alergie (PA) se klinicky projevuje neekzémovými reakcemi (příznaky respirační, gastrointestinální, časné kožní reakce, závažné oběhové reakce) a je jisté, že požití potraviny může vést také ke zhoršení atopického ekzému (AE), zvláště u malých dětí. U těchto dětí je nejčastější alergie na kravské mléko a slepičí vejce. U starších dětí, dospívajících a dospělých zhoršují ekzém nejčastěji inhalační alergeny a potraviny reagující zkříženě s pylem. „Klasické“ potravinové alergeny nejsou tak rozšířenou příčinou exacerbace ekzému jako u malých dětí. Jedinou cestou k odhalení potraviny zodpovědné za zhoršení ekzému je komplexní diagnostický postup, který zahrnuje anamnézu, kožní „prick“ testy (SPT) a stanovení specifického IgE in vitro jako základní diagnostické metody. Pokud specifické IgE, SPT a anamnéza nekorelují jednoznačně s klinickým podezřením, je nezbytné potvrdit klinický význam nálezů v expozičních testech. Dvojitě slepý, placebem kontrolovaný orální expoziční test je považován za zlatý diagnostický standard v diagnostice. Cílem spolehlivé diagnostiky je nastavení diety, která je nezbytná a zbytečně nemocného nezatěžuje. Atopický epikutánní test (APT) je zvažován jako pomocná diagnostická metoda, není zatím doporučován k všeobecnému použití.
Clinical manifestation of food allergy (FA) includes noneczematous reactions and it is clear food can provoke flares of atopic eczema (AE), particularly in infants. Cow´s milk and hen´s eggs allergy are the most frequent in children. Inhaled allergens and pollen-related food are greater importance in older children, adolescents and adults. „Classical“ food allergens may worsen eczema not as common as in childhood. The food responsible for worsering of eczema can only be diagnosed by a diagnostic procedure, taking into account as the base the patient´s history, skin prick tests (SPT) and determing food-specific IgE in vitro. Since specific IgE, prick tests and the history do not correlate with clinical observations, food challenges are necessary to show the clinical relevance of the findings. The placebo-controlled, double- blinded oral food challenge is the gold standard in the diagnostic procedure of food-associated reactions. The diagnostic goal is to avoid unnecessary or even harmful diet. The atopy patch test (APT) can be considered as an additional diagnostic tool. APT are still not generally recommended for routine dagnoses of food-induced eczema.
Zveřejněno: 1. červen 2008 Zobrazit citaci