Dermatol. praxi. 2008;2(2):88-91

Diagnostika potravinové alergie u nemocných s atopickým ekzémem

MUDr. Květuše Ettlerová
Ambulance alergologie a klinické imunologie, Hradec Králové

Potravinová alergie (PA) se klinicky projevuje neekzémovými reakcemi (příznaky respirační, gastrointestinální, časné kožní reakce, závažné oběhové reakce) a je jisté, že požití potraviny může vést také ke zhoršení atopického ekzému (AE), zvláště u malých dětí. U těchto dětí je nejčastější alergie na kravské mléko a slepičí vejce. U starších dětí, dospívajících a dospělých zhoršují ekzém nejčastěji inhalační alergeny a potraviny reagující zkříženě s pylem. „Klasické“ potravinové alergeny nejsou tak rozšířenou příčinou exacerbace ekzému jako u malých dětí. Jedinou cestou k odhalení potraviny zodpovědné za zhoršení ekzému je komplexní diagnostický postup, který zahrnuje anamnézu, kožní „prick“ testy (SPT) a stanovení specifického IgE in vitro jako základní diagnostické metody. Pokud specifické IgE, SPT a anamnéza nekorelují jednoznačně s klinickým podezřením, je nezbytné potvrdit klinický význam nálezů v expozičních testech. Dvojitě slepý, placebem kontrolovaný orální expoziční test je považován za zlatý diagnostický standard v diagnostice. Cílem spolehlivé diagnostiky je nastavení diety, která je nezbytná a zbytečně nemocného nezatěžuje. Atopický epikutánní test (APT) je zvažován jako pomocná diagnostická metoda, není zatím doporučován k všeobecnému použití.

Klíčová slova: potravinová alergie, atopický ekzém, kožní „prick“ test, specifické IgE, orální potravinový expoziční test

Food allergy diagnostics in patients with atopic eczema

Clinical manifestation of food allergy (FA) includes noneczematous reactions and it is clear food can provoke flares of atopic eczema (AE), particularly in infants. Cow´s milk and hen´s eggs allergy are the most frequent in children. Inhaled allergens and pollen-related food are greater importance in older children, adolescents and adults. „Classical“ food allergens may worsen eczema not as common as in childhood. The food responsible for worsering of eczema can only be diagnosed by a diagnostic procedure, taking into account as the base the patient´s history, skin prick tests (SPT) and determing food-specific IgE in vitro. Since specific IgE, prick tests and the history do not correlate with clinical observations, food challenges are necessary to show the clinical relevance of the findings. The placebo-controlled, double- blinded oral food challenge is the gold standard in the diagnostic procedure of food-associated reactions. The diagnostic goal is to avoid unnecessary or even harmful diet. The atopy patch test (APT) can be considered as an additional diagnostic tool. APT are still not generally recommended for routine dagnoses of food-induced eczema.

Keywords: food allergy, atopic eczema, skin prick test, specific IgE, oral food challenge

Zveřejněno: 1. červen 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ettlerová K. Diagnostika potravinové alergie u nemocných s atopickým ekzémem. Dermatol. praxi. 2008;2(2):88-91.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Asero R, Ballmer-Weber BK, Beyer K, Conti A et al. IgE-mediated food allergy diagnosis: Current status and new perspectives. Mol Nutr Food Res 2007; 51: 135-147. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bindsley-Jensen C, Ballmer-Weber BK, Bengtsson U, Blanco C et al. Standardization of food challenges in patients with immediate ractions to foods - position paper from the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. Allergy 2004; 59: 690-697. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Celik-Bilgili DS, Mehl A, Verstege A, Staden U, Nocon M, Beyer K et al. The predictive value of specific immunoglobulin E levels in serum for the outcome of oral food challenges. Clim Exp Allergy 2005; 35: 268-273. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Eigenmann PA, Frossard CHP. The T lymphocyte in food-allergy disorders. Current Opinion in Allergy and Clin Immunol 2003; 3: 199-203. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Eigenman PA, Sicherer SH, Borkowski TA, Cohen BA, Sampson HA. Prevalence of IgE-mediated food allergy among children with atopic dermatitis. Pediatrics 1998: 101-108. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Fuchs M. Alergie číhá v jídle a pití. Nakladatelství Adéla, 2007.
  7. Möhrenschlager M, Darsow U, Schnopp C, Ring J. Atopic eczema: what´s new? J Eur Acad Dermatol Venerol 2006; 5: 503. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Niggemann B, Beyer K. Diagnosis of Food Allergy in Children: Toward a Standardization of Food Challenge. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2007; 4: 399-404. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Niggemann B, Reibel S, Roehr CHC, Felger D, Ziegert M, Sommerfeld CH, Wahn U. Predictors of positive food challenge outcome in non-IgE-mediated reactions to food in children with atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol 2001; 6: 1053-1058. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Niggemann B, Reibel S, Wahn U. The atopy patch test (APT) - useful tool for the diagnosis of food allergy in children with atopic eczema/dermatitis syndrome. Allergy 2000; 55: 281-285. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Perry TT, Matsui EC, Conover-Walker MK, Wood RA. The relationship of allergen-specific IgE levels and oral food challenge outcome. J Allergy Clin Immunol 2004; 1: 144-149. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Rance F. What is the value of allergologic tests for the diagnosis and management of atopic dermatitis? Ann Dermatol Venerol 2005; 132: 553-563.
  13. Reekers R, Busche M, Wittmann M, Kapp A, Weefel T. Birch pollen related food trigger atopic dermatitis with specific cutaneous T-cell responses to birch pollen antigens. J Allergy Clin Immunol 1999; 104: 466-472. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Sampson HA. Eczema and food hypersensitivity. In Food Allergy: adverse reactions to foods and food additives. Metcalfe DD, Sampson HA, Simon RA, ed Blackwell Science USA 1997: 193-209.
  15. Turjanmaa K, Darsow U, Niggemann B, Rance F, Vanto T, Werfel T. EAACI/GA2LEN Position paper: Present status of the atopy patch test. Allergy 2006; 60: 1377-1384. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Vyhláška č. 113/2005 Sb. zákonů České republiky o způsobu označování potravin a tabákových výrobků.
  17. Werfel T, Ahlers G, Schmidt P, Boeker M, Kapp A, Neumann C. Milk-responsive atopic dermatitis is associated with a casein-specific lymphocyte response in adolescent and adult patients. J Allergy Clin Immunol 1997; 99: 124-133. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Werfel T, Ballimer-Weber B, Eigenmann PA, Niggemann B, Rance F, Turjanmaa K, Worm M. Eczematous reactions to food in atopic eczema: position paper of EAACI and GA2LEN. Allergy 2007; 62: 729-728. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Dermatologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.