Dermatol. praxi. 2020;14(2):59
Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
onemocněním spojených s konzumací lepku je ve světě v posledních letech věnována značná pozornost. Lepek je příčinou dvou dobře definovaných klinických jednotek, jako jsou celiakie a alergie na pšenici. Teprve v nedávné době však byli identifikováni i pacienti, kteří jsou glutensenzitivní, ale nemají ani celiakii, ani alergii na pšenici. Toto onemocnění bylo pojmenováno jako intolerance pšenice nebo neceliakální glutenová senzitivita. Není však jasné, zda je lepek skutečně odpovědný za potíže těchto pacientů. Gastrointestinální projevy u těchto jedinců mohou být způsobeny i jinými částmi obilných zrn, než je lepek. V posledních letech se také stalo vyloučení lepku ze stravy jako součást zdravé výživy módní záležitostí, aniž by k tomu byl racionální podklad...
Published: June 18, 2020 Show citation