Dermatol. praxi. 2009;3(4):178-183
Kravské mléko patří k nejrozšířenějším potravinovým alergenům. Alergie na kravské mléko postihuje hlavně atopické děti v nejranějším
věku. Projevuje se pestrými klinickými příznaky, v jejichž patogenezi se uplatňují imunitní reakce zprostředkované IgE protilátkami
a reakce „non IgE“. Diagnóza alergie na kravské mléko se opírá o anamnézu, klinický obraz, kožní „prick“ testy a sérové specifické IgE.
Výsledky těchto metod ne vždy korelují se skutečnou klinickou reaktivitou, proto musí být diagnóza potvrzena orálním expozičním testem.
Pro nastavení správné eliminační diety je nutné znát alergenicitu kojeneckých mléčných přípravků, zkřížené reakce mezi mléky
různých živočišných druhů a také změny alergenicity vlivem zpracování a domácí úpravy kravského mléka.
Cow‘s milk is one of the most common allergens. Cow‘s milk allergy affects mainly atopic children in early life. It is diagnosis encompassing
various clinical symptoms. There are involed IgE-mediated and non IgE-mediated immunological mechanisms in pathogenesis. The
diagnosis of cow‘s milk allergy is based on history, clinical picture, skin prick tests and food-specific IgE. The results of these methods
sometimes do not correlate with clinical observations. Food challenge is necessary to prove cow‘s milk allergy. It is important to assess the
correct elimination diet. It requires to know allergenicity of the milk formulas for infants, cross reactivity among various mammalian
milks, to know the changes of allergenicity after the processing and home treatment of cow‘s milk.
Zveřejněno: 1. květen 2010 Zobrazit citaci