Dermatol. praxi. 2009;3(4):178-183

Alergie na kravské mléko

MUDr.Květuše Ettlerová
Alergologie a klinická imunologie, Hradec Králové

Kravské mléko patří k nejrozšířenějším potravinovým alergenům. Alergie na kravské mléko postihuje hlavně atopické děti v nejranějším

věku. Projevuje se pestrými klinickými příznaky, v jejichž patogenezi se uplatňují imunitní reakce zprostředkované IgE protilátkami

a reakce „non IgE“. Diagnóza alergie na kravské mléko se opírá o anamnézu, klinický obraz, kožní „prick“ testy a sérové specifické IgE.

Výsledky těchto metod ne vždy korelují se skutečnou klinickou reaktivitou, proto musí být diagnóza potvrzena orálním expozičním testem.

Pro nastavení správné eliminační diety je nutné znát alergenicitu kojeneckých mléčných přípravků, zkřížené reakce mezi mléky

různých živočišných druhů a také změny alergenicity vlivem zpracování a domácí úpravy kravského mléka.

Klíčová slova: kravské mléko, alergie, alergenicita

Cow‘s milk allergy

Cow‘s milk is one of the most common allergens. Cow‘s milk allergy affects mainly atopic children in early life. It is diagnosis encompassing

various clinical symptoms. There are involed IgE-mediated and non IgE-mediated immunological mechanisms in pathogenesis. The

diagnosis of cow‘s milk allergy is based on history, clinical picture, skin prick tests and food-specific IgE. The results of these methods

sometimes do not correlate with clinical observations. Food challenge is necessary to prove cow‘s milk allergy. It is important to assess the

correct elimination diet. It requires to know allergenicity of the milk formulas for infants, cross reactivity among various mammalian

milks, to know the changes of allergenicity after the processing and home treatment of cow‘s milk.

Keywords: cow‘s milk, allergy, allergenicity

Zveřejněno: 1. květen 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ettlerová K. Alergie na kravské mléko. Dermatol. praxi. 2009;3(4):178-183.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Eigenmann PA, Sicherer SH, Borkowski TA, Cohen BA, Sampson HA. Prevalence of IgE-mediated food allergy among children with atopic dermatitis. Pediatrics 1998; 101-108. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Sampson HA. Eczema and food hypersensitivity. In: Metcalfe DD, Sampson HA, Simon RA. Food Allergy: adverse reactions to foods and food additives. ed Blackwell Science, USA, 1997: 193-209.
  3. Host A. Frequency of cow´s milk allergy in childhood. Ann Allergy Asthma Immunol 2002; 89(Suppl): 33-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Host A, Halken S. A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first three years of life. Allergy Clinical course in relation to clinical and immunological type of hypersensitivitdy reaction. Allergy 1990; 45: 587-596. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Wal JM. Bovine milk allergenicity. Ann Allergy Asthma Immunol 2004; 93(Suppl. 3): S2-S11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Rance F. What is the value of allergologic tests for the diagnosis and management of atopic dermatitis? Ann Dermatol Venerol 2005; 132: 553-563.
  7. Fuchs M. Přecitlivělost (hypersensitivita) na kravské mléko. Alergie a intolerance. Alergie 2007; 2: 149-159.
  8. Bock SA, Munoz-Furlong A, Sampson HA. Fatalities due to anaphylactic reactions to foods. J Allergy Clin Immunol 2003; 107: 191-193. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Sampson HA, Mendelson L, Rosen JP. Fatal and near fatal anaphylactic reactions to food in children and adolescents. New Engl J Med 1992; 327: 380-384. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Werfel T, Ahlers G, Schmidt P, Boeker M, Kapp A. Detection of ?-casein specific lymfocytes response in milk-responsive atopic dermatitis. Clin Exp Allergy 1996; 26: 1380-1386. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Wal JM. Cow's milk allergens. Allergy 1998; 53: 1013-1022. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Ettlerová K, Čelakovská J, Ettler K, Vaněčková J. Alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku u atopického ekzému dospělých. Alergie 2009; 2: 112-120.
  13. Pelto L, Niggemann B, Reibel S, Wahn U. The atopy patch test (APT) - useful tool for the diagnosis of food allergy in children with atopic eczema/dermatitis syndrome. Allergy 2000; 55: 281-285. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Taylor ST. Food Toxicology. In Food Allergy: adverse reactions to food, food additives. Metcalfe DD, Sampson HA, Simon RA, ed. BlackwellScience, USA, 2003: 475-486.
  15. Bernard H, Creminon C, Yvon M, Wal JM. Specificity of the human IgE response to the different purified caseins in allergy to cow´s milk proteins. Int Arch Allergy Immunol 1998; 115(3): 235-244. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Docena GH, Fernandez R, Chirdo FG, Fossati CA. Identification of casein as the major allergenic and antigenic protein of cow´s milk. Allergy 1996; 51(6): 412-416. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Shek LPC, Bardina L, Castro R, Sampson HA, Beyer K. Humoral and cellular responses to cow milk proteins in patients with milk-induced IgE-mediated and non-IgE-mediated disorders. Allergy 2005; 60: 912-919. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Stoger P, Wuthrich B. Type I allergy to cow milk proteins in adults: a retrospective study of 34 adult milk- and cheese-allergic patients. Int Arch Allergy Immunol 1993; 102: 399-407. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Restani P, Gaiaschi A, Plebani A, Beretta B, Cavagni G, Fiocchi A, Poisei C, Velona T, Ugazio AG, Galii CL. Cross-reactivity between milk proteins from different animal species. Clin Exp Allergy 1997; 29: 997-1004. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Morisset M, Moneret-Vautrin DA, Kanny G, Guénard L, Beaudouin, Flabbée, Hatahet R. Thresholds of clinical reactivity to milk, egg, peanut and sesame in immunoglobulin E-dependent allergies. Evaluation by double-blind or single-blind placebo-controlled oral challenges. Clin Exp Allergy 2003; 33: 1046-1051. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Host A, Sammelsson BG. Allergic reactions raw, pasteurised, and homogenised/pasteruised cow milk a comparison a double-blind placebo-controlled study in milk allergic children. Allergy 1988; 43: 113-118. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Norgaard A, Bernard H, Wal JM, et al. Allergenicity of individual cow milk proteins in DBPCFC-positive milk allergic adults. J Allergy Clin Immunol 1996; 97: 237. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Fiocchi A, et al. Clinical tolerance of processed foods. Ann Allergy Asthma Immunol 2004; 93(Suppl 3): S38-S46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic food allergy. J Allergy Clin Immunol 2001; 107: 891-896. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Garcia-Ara C, Boyano-Martinez T, Diaz-Pena JM, Martin-Munoz F, Reche-Frutos M, Martin-Esteban M. Specific IgE levels in the diagnosis of immediate hypersensitivity to cow milk protein in the infant. J Allergy Clin Immunol 2001; 107: 185-190. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Ettlerová K. Diagnostika potravinové alergie u nemocných s atopickým ekzémem. Dermatologie pro praxi 2008; 2: 88-91.
  27. Niggemann B, Reibel S, Wahn U. The atopy patch test (APT) - useful tool for the diagnosis of food allergy in children with atopic eczema/dermatitis syndrome. Allergy 2000; 55: 261-285. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Turjanmaa K, Darsow U, Niggemann B, Rance F, Vanto T, Werfel T. EAACI/GA2LEN Position paper: Present status of the atopy patch test. Allergy 2006; 60: 1377-1384. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Vyhláška č. 113/2005 Sb. zákonů České republiky o způsobu označování potravin a tabákových výrobků.
  30. Host A, Koletzko B, Dreborg S, et al. Joint Statement of the European Society for Pedatric Allergology abd Clinical Immunology Committee on Hypoallergenic Formulas and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Dietary Products used in infants for treatment and prevention of food allergy. Arch Dis Child 1999; 81: 80-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Host A. Clinical course of cow´s milk allergy and intolerance. Pediatr Allery Immunol 1998; 9: 48-52.
  32. Salminen S, Lilius EM, Isolauri E. Milk hypersensitivity - key to poorly defined gastrointestinal symptoms in adults. Allergy 1998; 53: 307-310. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Dermatologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.