Dermatol. praxi. 2012;6(3):127-130

Výživa u atopického ekzému

MUDr.Jarmila Čelakovská, Ph.D.
Klinika nemocí kožních a pohlavních, LF UK a FN Hradec Králové

Autorka se zabývá problémem potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem. Shrnuje dosavadní poznatky o výskytu potravinové

alergie u dětí a dospělých trpících tímto onemocněním, shrnuje vliv základních potravin na průběh atopického ekzému a možné projevy

potravinové alergie u této skupiny nemocných. Autorka dále popisuje diagnostický postup při hodnocení potravinové alergie a navrhuje

dietní opatření – eliminační dietu či diagnostickou hypoalergenní dietu u pacientů se závažnější formou atopického ekzému. V závěru

popisuje vlastní zkušenosti s vyšetřováním potravinové alergie u dospívajících a dospělých pacientů s atopickým ekzémem

Klíčová slova: atopický ekzém, potravinová alergie, potravinová intolerance, dieta eliminační, dieta diagnostická hypoalergenní

Nutrition in atopic eczema

Author evaluates the question of food allergy in patients suffering from atopic eczema. She summarizes the latest results concerning

the occurrence of food allergy in children and adults suffering from this disease, she evaluates the influence of foods on the course of

atopic eczema and she describes the possible manifestations of food allergy in this group of patients. Author describes the diagnostic

work – up in examination of food allergy and suggests the diet: elimination diet or in severe cases of atopic eczema the diagnostic

hypoallergenic diet. This report is concluded with author’s experiences in the diagnostic work – up of food allergy in adolescents and

adults suffering from atopic eczema.

Keywords: atopic eczema, food allergy, food intolerance, elimination diet, diagnostic hypoallergenic diet

Zveřejněno: 1. listopad 2012  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Čelakovská J. Výživa u atopického ekzému. Dermatol. praxi. 2012;6(3):127-130.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Schultz-Larsen F, Hanifin J. Epidemiology of atopic dermatitis: Immunol Allergy Clin North Am, 2002; 22: 1-24. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Bruynzeel-Koomen C, Ortolani C, Aas K, Bindsley-Jensen C. EAACI Position paper Adverse reactions to food. Allergy, 1995; 50: 623-635. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Taylor S. Food Toxicology. In Food Allergy: adverse reactions to food, food additives. Metcalfe DD, Sampson HA, Simon RA, ed. BlackwellScience, USA, 2003: 475-486.
  4. Špičák V, Panzner P. Alergologie. Galén 2004, Praha, 1. vydání, ISBN 80-7262-265.
  5. Burks A, James JM, Hiegel A, et al. Atopic dermatitis and food hypersenzitivity reactions. J Pediatr, 1998; 132: 132-136. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Sicherer S. Determinants of systemic manifestations of food allergy. J Allergy Clin Immunol, 2000; 106: 251-257. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Sicherer S, Sampson H. Food hypersensitivity and atopic dermatitis: pathophysiology, epidemiology, diagnosis, and management. J Allergy Clin Immunol, 1999; 104: 114-122. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Sampson H. Food allergy. Part 1: immunopathogenesis and clinical disorders: J Allergy Clin Immunol, 1999; 103: 717-728. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Sampson H. The evaluation and management of food allergy in atopic dermatitis. Clin Dermatol, 2003; 21: 183-192. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Sampson H, Scanlon S. Natural history of food hypersensitivity in children with atopic dermatitis. J Pediatr, 1989; 115: 23-27. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Burks A, Mallory S, Williams L, Shirrel M. Atopic dermatitis: clinical relevance of food hypersensitivity reactions. J Pediatr, 1988; 113: 447-451. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Lack G, Fox D, Northstone K. Factors associated with the development of peanut allergy in childhood. N Engl J Med, 2003; 348: 977-985. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Atherton D, Sewell M, Soothill J, Wells S. A double-blind controlled crossover trial of an antigen-avoidance diet in atopic eczema. Lancet, 1978; 1: 401-403. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Čapková Š, Špičák V, Vosmík F. Atopický ekzém. ISBN 978-80-7262-645-8.
  15. Werfel T, Ballmer-Weber B, Eigenmann PA, Niggemann B, Rancé F, Turjanmaa K, Worm M. Eczematous reactions to food in atopic eczema: position paper of the EAACI and GA2LEN. Allergy, 2007; 62: 723-728. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Čelakovská J, Ettlerová K, Ettler K, Vaněčková J, Bukač J. Význam diagnostické hypoalergenní diety u pacientů s atopickým ekzémem. Čs. derm., 2011; 86(3): 138-143.
  17. Ettlerová K. Diagnostika potravinové alergie u nemocných s atopickým ekzémem. Dermatologie pro praxi, 2008; 2: 88-91.
  18. European task force on atopic dermatitis. Severity scoring of atopic dermatitis: the SCORAD Index (consensus report of the European Task Force on Atopic Dermatitis). Dermatology 1993; 186: 23-31. Přejít na PubMed...
  19. Čelakovská J, Ettlerová K, Ettler K, Vaněčková J, Bukač J. Význam atopických epikutánních testů a dalších vyšetřovacích metod v diagnostice potravinové alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku u pacientů s atopickým ekzémem ve věku nad 14 let. Čs. derm., 2009; 84(5): 254-263.
  20. Čelakovská J, Ettlerová K, Ettler K, Vaněčková J. Egg allergy in patients over 14 years old suffering from atopic eczema. Int. J. Dermatol 2011; 50: 811-818. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Dermatologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.