Dermatol. praxi. 2012;6(3):127-130
Autorka se zabývá problémem potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem. Shrnuje dosavadní poznatky o výskytu potravinové
alergie u dětí a dospělých trpících tímto onemocněním, shrnuje vliv základních potravin na průběh atopického ekzému a možné projevy
potravinové alergie u této skupiny nemocných. Autorka dále popisuje diagnostický postup při hodnocení potravinové alergie a navrhuje
dietní opatření – eliminační dietu či diagnostickou hypoalergenní dietu u pacientů se závažnější formou atopického ekzému. V závěru
popisuje vlastní zkušenosti s vyšetřováním potravinové alergie u dospívajících a dospělých pacientů s atopickým ekzémem
Author evaluates the question of food allergy in patients suffering from atopic eczema. She summarizes the latest results concerning
the occurrence of food allergy in children and adults suffering from this disease, she evaluates the influence of foods on the course of
atopic eczema and she describes the possible manifestations of food allergy in this group of patients. Author describes the diagnostic
work – up in examination of food allergy and suggests the diet: elimination diet or in severe cases of atopic eczema the diagnostic
hypoallergenic diet. This report is concluded with author’s experiences in the diagnostic work – up of food allergy in adolescents and
adults suffering from atopic eczema.
Zveřejněno: 1. listopad 2012 Zobrazit citaci