Dermatol. praxi. 2020;14(4):197-201

Potravinová alergie u atopické dermatitidy

MUDr. Simona Bělohlávková
Immuno‑flow, s. r. o., Praha
Lékařská fakulta Plzeň, Univerzita Karlova, Praha

Atopická dermatitida je prvním krokem tzv. atopického pochodu. Potravinová alergie je s ní spojena zejména v časném dětském věku a u závažnějších forem. Spektrum spouštěcích potravin je u potravinové alergie zásadně odlišné v různých věkových kategoriích. Práce dále přináší přehled současných možností v diagnostice, léčbě i prevenci potravinové alergie.

Klíčová slova: atopická dermatitida, potravinová alergie.

Food allergy in atopic dermatitis

Atopic dermatitis is the first step in the so-called atopic march. Food allergy is associated with it particularly in early childhood and in more severe forms. The range of trigger foods in food allergy differs substantially in different age categories. The paper presents an overview of the current options for diagnosing, treating, and preventing food allergy.

Keywords: atopic dermatitis, food allergy.

Zveřejněno: 20. listopad 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bělohlávková S. Potravinová alergie u atopické dermatitidy. Dermatol. praxi. 2020;14(4):197-201.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Sicherer SH, Sampson H. Food Allergy: A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, prevention, and management. J Allergy Clin Immunol 2018; 141: 41-58. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS, et al. Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta‑analysis.Allergy 2014 Aug; 69(8): 992-1007. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Roehr CC, Edenharter G, Reimann S, et al. Food allergy and non‑allergic food hypersensitivity in children and adolescents. Clin Exp Allergy 2004 Oct; 34(10): 1534-1541. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Sampson HA, OˇMaloney L, Burks AW, et al. Mechanisms of food allergy. J Allergy Clin Immunol 2018; 141: 11-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Ho MH, Wong WH, Chang C.Clinical spectrum of food allergies: a comprehensive review. Clin Rev Allergy Immunol. 2014; 46(3): 225-240. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Kratěnová J, Puklová V. Výskyt astmatu a alergií u dětí. http://www.szu.cz
  7. Bělohlávková S, Kopelentová E, Šetinová I, et al. Registr potravinových alergií DAFALL‑první výsledky. Alergie 2015; 2: 80-90.
  8. Fuchs M, et al. Potravinová alergie a intolerance. Mladá fronta, a. s., 2016.
  9. Bohle B. The impact of pollen‑related food allergens on pollen allergy. Allergy 2007; 62: 3-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Baker MG, Sampson H. Phenotypes and endotypes of food allergy: A path to better understanding the pathogenesis and prognosis of food allergy. Ann Allergy Asthma Immunol 2018; 120: 245-253. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sporik R, Hill DJ, Hosking CS. Specificity of allergen skin testing in predicting positive open food challenges to milk, egg and peanut in children. Clin Exp Allergy. 2000; 30(11): 1540-1546. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Verstege A, Mehl A, Rolinck‑Werninghaus C, et al. The predictive value of the skin prick test weal size for the outcome of oral food challenges. Clin Exp Allergy 2005; 35(9): 1220-1226. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Sampson HA. Utility of food‑specific IgE concentrations in predicting symptomatic food alerrgy. J Allergy Clin Immunol 2001; 107(5): 891-896. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Sastre J. Molecular diagnosis in allergy. Clin Exp Allergy 2010; 40: 1442-1460. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Ebisawa M, Ballmer‑Weber BK, Vieths S, et al. Food allergy: molecular basis and clinical practice. Karger Basel, 2015. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Stanovisko výboru ČSAKI k vyšetřování specifických protilátek izotypu IgG nebo IgG4 v diagnostice potravinové alergie. Dostupné z: www.csaki.cz.
  17. Burks AW, Sampson HA, Plaut M, et al.Treatment for food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2018; 141(1): 1-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. PAPRSK, Bělohlávková S, Kopelentová E, Šetinová I, et al. Doporučené postupy pro provádění expozičních testů s potravinami. Alergie 2018; Suplementum 1: 1-43.
  19. Beck C, Koplin J, Dharmage S, et al. Persistent food allergy and food allergy coexistent with eczema is associated with reduced growth in the first 4 years of life. J Allergy Clin Immunol Pract. 2016; 4(2): 248-256. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Anagnostou K. Food immunotherapy for children with food allergies: state of the art and science. Curr Opin Pediatr. 2018; 30(6): 798-805. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Nurmatov U, Dhami S, Arasi S, et al. Allergen immunotherapy for IgE‑mediated food allergy: a systematic review and meta‑analysis. Allergy. 2017; 72(8): 1133-1147.
  22. Pajno GB, Fernandez‑Rivas M, Arasi S, Roberts G, et al. EAACI Allergen Immunotherapy Guidelines Group. EAACI Guidelines on allergen immunotherapy: IgE‑mediated food allergy. Allergy. 2018; 73(4): 799-815. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Jones SM, Sicherer SH, Burks AW, et al. Epicutaneous immunotherapy for the treatment of peanut allergy in children and young adults. J Allergy Clin Immunol. 2017; 139(4): 1242-1252. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Sampson HA, Shreffler WG, Yang WH, et al. Effect of varying doses of epicutaneous immunotherapy vs placebo on reaction to peanut protein exposure among patients with peanut sensitivity: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2017; 318(18): 1798-1809. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Upton J, Nowak‑Wegrzyn A. The impact of baked egg and baked milk diets on IgE- and non‑IgE‑mediated allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2018; 55(2): 118-138. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Dermatologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.